Blog & Foto's

Vind hier een heleboel foto's van een heleboel Karikaturen die ik in de loop der tijd heb gemaakt en lees wat me bezig houd in de blogjes die ik zo nu en dan schrijf.

Oorlogsschepen in de storm - Ludolf Bakhuysen 1708

ALs schilder is het je bekend dat elk schilderij dat je maakt op het moment vlak voor voltooiing een beetje je kindje is. Iets waarvan je maar met moeite afstand van kan doen. Na lang werken aan de verschillende lagen waaruit je schilderij bestaat kom je eindelijk bij de verlossende highlights van titaanwit. En dan is hij klaar. De opdrachtgever is verrukt en betaald je de welverdiende guldens en 304 jaar later is het het doek dat door Herman van Gelder het meest opmerkelijk was ervaren.

Dit doek heeft de juiste mix van dynamiek, contrast, kleurgebruik (red: beperking) en compositie. Vooral die dynamiek is iets waar ik nog een puntje aan kan zuigen. Ook al moet ik het nog toepassen op een toekomstig doek het voelt als een herinering in plaats van een les.

Vermeer met zijn doekjes van 40X50 cm, kleiner dan ik dacht. Ga ik ook doen, veel minder verf en makkelijker te corrigeren. Rembrandt met z'n vlotte toets. Waar anderen niet kunnen ontsnappen aan de steriele rust van het teveel uitwerken van elk detail kwakt Rembrandt ongeveer een bewegend beeld neer. Grof maar treffend. Wel mooi maar niet mijn stijl.

Elk doek in het museum op de echte (niet altijd terechte) kopstukken na krijgt vaak minder aandacht dan het verdient maar er zijn schilderijen die misschoen 0,01% van de bezoekers wel eens bestudeerd en op waarde inschat. In de zaal waar de nachtwacht hangt samen met het melkmeisje van Vermeer en het hierbovern beschreven schilderij zijn helemaal boven vlak onder het plafond zeer goed geschilderde muurschilderingen gemaakt door een schilder die niet genoemd wordt. Die man heeft daar jaren aan gewerkt, heeft een schouderklopje gehad van zijn opdrachtgever, geld in ziijn zak en nu moet zijn werk concureren met de allergrootsten der aarde. Dan is het verdiende geld wellicht een schrale troost.

Gerelateerde blog items

geem karikatuur

Even geen Karikatuur klusjes gepland dit weekend dus tijd voor de nodige ontspanning.

Karikatuurstudio op Braderie

Karikatuuroptreden op een braderie. Jammer van de motregen. Gelukkig hadden ze een caravan meegenomen.

Karikatuur op locatie

Karikatuurstudio reist naar de uiterste randen van het Romeinse rijk. Gelukkig zijn die in Nederland niet eens zo ver weg. Dit paaltje vond ik naast boerderij Mereveld in Nieuwegein, waar mijn opdrachtgevers in het huwelijksbootje stapten.